Majoritatea potențialilor beneficiari de servicii sociale aleg centrul nostru datorită recomandarilor celorlalți beneficiari sau ale familiilor acestora, recomandarilor altor unitati specializate (spitale, unitati de asistenta sociala, cabinete medici de familie). Admiterea în centru se realizeaza în baza unei proceduri de admitere.
- ETAPELE ADMITERII
PASUL1– Manifestarea intentiei de a beneficia de serviciile sociale
– Cand se acordă serviciile sociale? Serviciile sociale se acordă la solicitarea persoanei în cauza, a familiei acesteia sau a unui reprezentant legal/ aparținător. De asemenea, există cazuri în care solicitarea pentru acordarea de servicii sociale poate fi adresată și de un alt furnizor de acest tip de servicii sau de alte unităti, cum sunt spre exemplu spitalele.
– Ce formă trebuie sa aibă solicitarea pentru acordarea serviciilor sociale? Pentru a beneficia de serviciile sociale solicitarea trebuie sa fie scrisă si sa fie de forma unei cereri de internare pe care o găsiți la centru.
PASUL2– Analiza starii de sanatate
– Ce presupune analiza stării de sănătate?
Aceasta se referă la analiza fișelor medicale existente în dosarul solicitantului pentru a constata dacă în cadrul unității există resurse suficiente pentru acordarea serviciilor medicale de care are nevoie persoana în cauză.
PASUL3-Evaluarea situatiei familiale, sociale si economice
– De ce este necesara o astfel de evaluare?
Întocmirea anchetei sociale este necesara pentru a verifica dacă persoana în cauză se încadreaza în criteriile de eligibilitate emise de unitatea noastra. Evaluarea initiala se realizeaza de echipa formata din: medic, asistent social, asistent medical, lucrator social, etc.
-Criterii de eligibilitate:
•“Centrul rezidențial de vârstnici SENIOR „ facilitează accesul la servicii sociale pentru persoanele definite de lege ca potenţiali beneficiari, fără discriminare de sex, vârstă, religie, apartenenţă etnică sau naţionalitate şi stabileşte criterii obiective de eligibilitate şi admitere, în funcţie de serviciile sociale furnizate şi de resursele disponibile
• Nu se admit persoanele care se află în evidență cu boli infecto-contagioase
• Nu se admit persoanele a căror igienă sau starea de sănătate psihică pun în pericol integritatea fizică a celorlalți beneficiari ai centrului
• Nu se admit în cadrul centrului persoanele în stare de ebrietate sau care manifestă un comportament agresiv
• Nu se admit solicitanții care nu doresc să pună la dispoziție actele solicitate.
PASUL4-Comunicarea deciziei
În funcție de toate detaliile menționate mai sus, precum și în funcție de numarul de locuri disponibile, se va contura raspunsul final în ceea ce privește admiterea în “Centrul rezidențial de vârstnici SENIOR „. Apoi se va comunica solicitantului decizia luată în urma analizei situației socio-medicale a potențialului beneficiar.
– Care este urmatorul pas dacă raspunsul comunicat este unul pozitiv?
Dacă raspunsul este pozitiv beneficiarul este informat despre drepturile si obligațiile sale, despre serviciile și facilitățile oferite precum și despre regulamentul de organizare si funcționare a centrului. Ulterior se perfectează un contract de furnizare de servicii socio-medicale între centrul nostru si beneficiar, precum și un act adițional al contractului.
– Ce se intamplă în cazul unui răspuns negativ?
Dacă admiterea în centrul nostru nu este aprobată, conducerea va emite în scris o decizie de respingere și va anunța solicitantul (persoana în cauză, familia, reprezentanții sau aparținătorul). În decizia de respingere vor fi menționate motivele respingerii.
Daca doriti si mai multe detalii va rugam sa ne contactati fie telefonic, fie pe email la adresa office@centruvarstnicisenior.ro
- ACTE NECESARE– Mai jos sunt enumerate documentele de care aveti nevoie pentru realizarea Dosarului de Admitere în Centrul rezidențial de vârstnici SENIOR
• cartea de identitate şi certificatul de naştere al beneficiarului, în copie;
• cartea de identitate a soţului/soţiei şi/sau a copilului/copiilor adulţi ori cartea de identitate a membrului/membrilor de familie supus/supuşi obligaţiei de întreţinere conform Codului civil, în copie; după caz, cartea de identitate a reprezentantului legal/convențional, în copie;
• cupon de pensie beneficiar, în copie;
• adeverință medicală eliberată de medicul de familie, în care să fie menționate afecțiunile cronice, iar acolo unde este cazul și adeverință medicală eliberată de medicul specialist pentru activitățile de kineto și fizioterapie, în care să se specifice explicit tipul de fizioterapie recomandat sau planul de recuperare prin kinetoterapie.